Als u thuis deuren met glas erin heeft - of veel ramen - pas dan op met kleine kinderen. Die kunnen tijdens het spelen in hun enthousiasme door een glazen ruit vallen, of ze zien het glas simpelweg niet en lopen of rennen dan gewoon door de ruit.

Soms gebeuren glasongevallen door bouwfouten. Dan is het glas te laag, met een te groot oppervlak of op een verkeerde plaats aangebracht. We noemen enkele veel voorkomende bouwfouten, die tot ongelukken kunnen leiden:

  • Glazen afscheidingen zijn te groot, hierdoor ziet u vaak niet meer dat het glas is. Bijvoorbeeld glazen puien en schuifdeuren naar balkon of tuin, die tot de grond doorlopen.
  • Een ondoordachte indeling, zoals een glazen paneel in een gang tegenover de trap. Verkeerde draairichtingen van deuren met glaspanelen.
  • De hoogte van vloer tot raam bij toepassing van normaal glas is lager dan 90 cm. Binnendeuren zijn vaak voorzien van glasoppervlak dat al enkele decimeters boven de vloer begint.

U kunt ervoor kiezen om ander, veilig glas te laten plaatsen op plekken in uw huis die voor kinderen een risico vormen. Veiligheidsglas vermindert de risico’s aanmerkelijk. Beglazing noemen we veilig, wanneer breuk vrijwel uitgesloten is, of wanneer bij een breuk geen gevaarlijke scherven ontstaan. Tot veilige beglazing kunnen worden gerekend:

Gehard glas
Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte. Bij breken valt het uit elkaar in kleine stukjes die geen diepe wonden kunnen veroorzaken. Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals tochtdeuren en buitenpuien. Omdat er na de breuk een gat ontstaat, moet gehard glas niet worden toegepast op plaatsen waar dat gevaarlijk kan zijn, zoals bij balustrades.

Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof. Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat er geen stukken uitvallen als het breekt. Die kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is dus wel veiliger, maar niet sterker dan gewoon glas. Gelaagd glas is aan te bevelen voor balkonruiten en op al die plaatsen waar er een grote kans bestaat dat iemand door het glas kan vallen.

Kunststof plaatmateriaal
Kunststof plaatmateriaal kan ook als veilige beglazing dienen. Vooral policarbonaat leent zich hier goed voor: het is uitzonderlijk sterk en vrijwel onbreekbaar. Zelfs voor gebogen vlakken is het uitstekend te gebruiken. Kunststoffen zijn een uitstekende mogelijkheid op plaatsen in en om huis waar gehard glas niet veilig genoeg is, bijvoorbeeld balustrades.

Veiligheidsfolie
Veiligheidsfolie komt niet in plaats van het gewone glas, maar wordt erop geplakt. Bij breuk van het glas worden de scherven net als bij gelaagd glas door de folie bij elkaar gehouden. Het grote voordeel van veiligheidsfolie is dat het in bestaande situaties kan worden aangebracht. Veiligheidsfolie moet worden aangebracht door een gespecialiseerd bedrijf.

Alternatieven
Vindt u de hier genoemde mogelijkheden wat al te ingrijpend, dan kunt u het volgende doen:

  • Maak grote glasoppervlakken zichtbaar door er stickers op te plakken of iets voor het glas te hangen. Er zijn verschillende decoratieve merktekens van plakplastic in de handel.
  • Scherm de onderzijde van een groot glasoppervlak af met bijvoorbeeld houten latjes of een plaat board.

Bron: veiligheid.nl

Gesprek laden